Jdi na obsah Jdi na menu
 


Renesanční móda

26. 11. 2013

 


V renesanční módě se objevují nové prvky a vlastně celý styl odívání je odlišný od gotického období. Opět se stal předním zájmem člověk, vše je jakoby v pohybu a tomu musí odpovídat i móda.

 

Renesanční móda se může rozdělit na italskou, španělskou a anglickou, v každé zemi byl renesanční šat pojat trošku jinak.

Renesanční móda v Itálii

 

 

Mužský oděv se příliš nezměnil. Opět jej tvořil kabátec a nohavice, které zdůrazňovaly linii nohou. Přes kabátec se nosil krátký pláštík, který byl řasen do záhybů a býval podšitý kožešinou.

 

Ženský oděv tvořila košile, která měla šněrování a rukávy se přivazovaly či byly přišité. Přes tuto košili se nosil kabátek, který byl zhotoven z dražší a barevné látky, měla čtvercový výstřih a otevřené rukávy. Sukně byla nabíraná v pase a protažena do vlečky. Nejdražším kusem oděvu byla spodní košile, která byla bílá a vykukovala zpod prostřihávaných rukávů, často ji zdobila černá výšivka.

 

Úprava vlasů je také složitější - užívají se různé síťky, závoje, také se do vlasů vplétají perly či stužky. Módní barvou je blond, ženy často vysedávaly na slunci ve speciálních kloboucích, které měly širokou střechu a na nich rozprostřené vlasy. Jindy si pomáhaly odvary z heřmánku.

 

Líčení a péče o pleť byla velmi důležitou. Ženy používaly parfémy stejně jako muži a navíc se parfémovaly i doplňky. Módní byla rudě nalíčená ústa.

Španělská móda

Ta se stala vzorem pro všechny šlechtické dvory a v každé zemi dostala svou podobu. Ženská postava je tu formována korzetem, který je vyztužen kosticemi a u dívek kovovými deskami, které měly zabránit růstu prsou. Poprvé se v módě objevuje tzv. španělská krinolína, která udržuje správný tvar sukně. Přes korzet a krinolínu si ženy oblékají dvojité roucho z hedvábí zdobené perlami, drahokamy. Kolem krku nesmí chybět tuhé okruží - límec zhotovený z drahé krajky naskládaný do tvaru "harmoniky".


Vlasy se stále vyčesávají a doplňují malými kloboučky nebo šperky.

Muži nosí krátké nohavice, které jsou bohatě nařasené a sahají do půli stehen, pod nimi se nosí punčochy, které se staly důležitým doplňekm. Jsou vyráběny ručně z vlny a bavlny a pro zámožné se zhotovují i hedvábné pletené punčochy - obdobné dostal anglický král Jindřich VIII. darem. Pokrývky hlavy jsou barety a vysoké tuhé klobouky ozdobené peřím.

Španělská móda se stala hitem a udržela se až do 17. století.

Anglická móda

Ženy se v odívání snažili napodobit královnu Alžbětu I., která byla přímo proslulá svými přepychovými a nákladnými róbami, které byly zhotovovány z nejdražších látek. Nejoblíbenějšími látkami byl vyšívaný brokát s květinovými vzory a samet, například bílé plátno bylo považováno za velmi drahé. Barvy byly módní červená, zelená a modrá. Živůtek měl opět čtvercový výstřih a měl dlouhou špičku. Rukávy byly poměrně vysoce nasazené a převyšovaly výšku ramen. Sukně měla typický sudovitý tvar a podpírala ji krinolína, pod sukni se kolem pasu uvazoval tzv. rohlík, vycpávka, která měla udržet tvar.

Obrazek

 
Obrazek