Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gotická móda

26. 11. 2013

Typické pro gotickou módu byl střih. Velkou roli také hrála ženská postava - "žena má být štíhlá a vysoká jako gotická věž" - tento dobový výrok jasně charakterizuje tvar ženské postavy, který musí splňovat určitý ideál.

 

 

Ženský šat stejně jako mužský měl tedy za úkol zdůrazňovat postavu. Nosila se spodní tunika s úzkými rukávy a přes ni se oblékala svrchní v různých střihových variacích, sukně těsně obepínala postavu a někdy byla protažena do vlečky.

Rukávy byly důležitou součástí oděvu, většinou se od loktů rozšiřovaly a mnohdy spadaly až na zem, nebo byly od ramen prostřiženy. Různě se zdobily stejně jako okraje sukní či výstřihy - zdobnými portami či kožešinou.

 

Důležitým doplňkem byl opasek, ten byl umisťován na bedra, jelikož linie pasu byla posunuta na boky. Na doplňcích šatů ať ženských či mužských nechyběli zvonky či rolničky, které se umisťovaly na okraje šatů či špičky bot.

 

Vlasy si ženy upravovaly různě, módní bylo vysoké čelo, které zdůrazňovaly vyčesáváním nebo i vytrháváním vlasů. Svobodné dívky měly vlasy rozpuštěné a zdobily si jej čelenkami a ty bohatší portami zdobenými drahými kameny, kovovými nášivkami či perlami. Čepeč byl symbol pro vdanou ženu. Koncem 14. století vznikl populární čepec, který jistě všichni znají z filmu o Bílé paní, tzv. henin - byl kuželovitého tvaru a aby držel tvar vyztužoval se dřevem. Přidržovala jej široká stuha, která procházela přes bradu. Konec čepce byl ozdoben lehkým závojem.

 

V gotické době také ženy dbaly na svůj vzhled - jak již bylo zmíněno, módní bylo vysoké čelo, ale také alabastrově bílá pleť, oční panenky si ženy rozšiřovaly za pomoci atropinu.

 

Mužská móda byla obohacena o lněnou nebo hedvábnou košili, přes ni se oblékal kabátec. Jeho vzhled vypovídal o postavení majitele. Např. šlechtické kábátce byly kratší se širokými rameny a stojatým límcen oproti tomu měšťanské byly přiléhavé a od pasu se rozšiřovaly.

 

Kalhoty - nebo nohavice se sešívaly mnohdy ze dvou barevných látek, pevně obepínaly nohy.

 

Mužské pokrývky hlavy byly rozmanité nosily se různé kožešinové čapky, pletené či plstěné klobouky, které postupně přecházely do baretů. Stálým módním doplňkem jsou kapuci a kukly, které nosili muži i ženy.

 

Zajímavé jsou také boty, ty byly úzké a vybíhali do špičky. Také dle bot se posuzoval stav, čím dělší špička, tím zámožnější majitel. Špičky bot však při chůzi mnohdy překáželi a tak si je muži přivazovali ozdobnými stuhami či řetízky ke kolenům.

costume-1400-004.jpg